Ronde Tafel

 

De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (Round Table on Responsible Soy, RTRS) is in 2005 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en de Zwitserse supermarktketen COOP. Doel was de productie van bulksoja meer verantwoord te maken. De organisatie is sindsdien overgenomen door de industrie en bestaat vooral uit grote producenten, handelaren, banken en industrie. Leden zijn bijvoorbeeld Monsanto, Cargill en Syngenta, maar ook bedrijven als Unilever, Albert Heijn en de Rabobank. Ook Shell en BP zijn lid, vanwege hun belang bij soja als biodiesel.


Aan de RTRS nemen bijna geen maatschappelijke organisaties deel. Er zijn geen leden die kleine boeren of inheemse bevolkingsgroepen vertegenwoordigen. De enige organisaties die proberen een onafhankelijk tintje aan de RTRS te geven zijn het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Deze laatste is momenteel voorzitter van de RTRS en ontvangt hiervoor veel ontwikkelingsgeld van de Nederlandse overheid.


De RTRS is sinds het begin zwaar bekritiseerd door een groot aantal organisaties uit alle landen, vooral ook uit de landen die lijden onder de sojaproductie. Belangrijkste kritiek is dat de soja monoculturen nooit ‘verantwoord’ kunnen zijn en dat de RTRS alleen dient om een groen lapje te houden voor de massale vernietiging door deze soja-aanplant. Bovendien effent de RTRS de weg voor genetisch gemanipuleerde gewassen. Het WNF en Solidaridad doen er goed aan serieus hun positie te heroverwegen en het effect van hun opstelling te bezien.


Een analyse van de criteria vindt u in het document


Certified responsible? Critical assessment of the  Round Table on Responsible Soy


maart 2011